Политика за колачиња

ПОЛИТИКА ЗА КОЛАЧИЊА

 

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страницата. Овие текстуални датотеки можат да бидат „постојани“ или „привремени“. Постојаните колачиња (cookies) остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба), додека привремените се бришат штом го затворите интернет пребарувачот. Колачињата (cookies)  се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже навигациската историја на истата. 

 

Златна книга има право (но не и обврска) на компјутерот на Корисникот или на други терминални уреди да инсталира колачиња - мали текстуални датотеки кои се зачувани на некоја интернет страница преку интернет сервер на хард дискот на Корисникот и дава можност за обновување на информациите за Корисникот бидејќи тие ги препознаваат сајтовите/страниците што неговиот/нејзиниот терминален уред ги користи и/или пребарува.

 

При обезбедувањето на услугите, Златна книга задржува информации и добива пристап до информациите и процесите кои се зачувани на терминалниот уред на корисникот со цел:

 

  • на Корисникот да му обезбеди нормален и квалитетен пристап до Услугите, заедно со сите функционални можности; да провери присуство на скрипти, софтверски апликации и подесувања на терминалниот уред на корисникот, кои се неопходни за нормален пристап и користење на Услуги и да ги извести него/неа доколку ги нема;
  • да следи и да се спречи користење на мулти-сметки (регистрирање и користење на повеќе Кориснички сметки од страна на истото лице) со злонамерни дејствија;
  • визуализира и не-визуализира елементи од Златна книга веб-сајтот за кои има посебни барања кои се или не се компатибилни на одредени карактеристики, квалитети или опции на терминалниот уред на Корисникот (на пример: широчина на екран, резолуција и други);
  • да ги прилагоди Услугите и да обезбеди автоматско прикажување или криење на различни елементи од Златна книга веб-сајтот, во согласност со желбите и подесувањата на корисникот;
  • да ги рекламира и истражува преференците на Корисникот.

 

Златна книга користи два вида на колачиња - Session cookies - "привремени" (кои се бришат од меморијата на терминалниот уред на корисникот кога корисникот го затвора интернет прелистувачот) и Persistent cookies - "постојани" (кои се зачувуваат на терминалниот уред на корисникот додека тој /таа не ги избрише).

 

За што се користат Session cookies (привремени колачиња)?

 

Колачето за сесии содржи информации што се зачувани на локација за привремена меморија и потоа се бришат по завршувањето на сесијата односно затворањето на веб-прелистувачот. Ова колаче зачувува информации што корисникот ги внел и ги следи движењата на корисникот во рамките на веб-страницата. Овие колачиња се бришат во оној момент кога корисникот го затвора интернет прелистувачот.

 

За што се користат Persistent cookies (постојани колачиња)?

 

Постојаното колаче ги обезбедува кориснички преференции, поставки и информации за идните посети. Постојаните колачиња овозможуваат удобен и брз пристап на веб страната со цел подобрување на корисничкото искуство. Постојаните колачиња се зачувуваат на уредот на корисникот додека тој не ги избрише.

 

Колачињата кои ги користи Златна книга не зачувуваат информации (лични податоци) кои овозможуваат идентификација на корисникот како физичко лице. Нивната намена е исклучиво да се идентификува користеното од страна на прелистувачот и/или терминалниот уред на Корисникот.

 

Корисникот има право во секое време да го одбие зачувувањето и/или пристап до информациите кои се зачувани на терминалниот уред кој го користи Корисникот.

 

Забраната и/или бришењето на колачињата од страна на Корисникот може целосно или делумно да му оневозможи на Корисникот да пристапи до Златна книга веб-сајтот и/или Услугите, да ги промени или отстрани преференциите што Корисникот претходно ги поставил на Златна книга веб-сајтот и/или значително да го влоши квалитетот на Услугите, за што Златна книга не презема одговорност.

 

Корисникот има право во кое било време од Златна книга да добие информација за податоците кои се зачувани на неговиот терминален уред, со испраќање прашање до Златна книга на следната e-меjл адреса: info[at]zk[dot]mk (е-мејл адресата е напишана на овој начин со цел да не заштити од SPAM; Ве молиме заменете ги [at] со @, и [dot]со ‘.’)

 

Колачињата може да се инсталираат, исто така, и од страна на трети лица со цел да се рекламираат стоки и услуги кои можат да бидат интересни за Корисникот кога тој/таа го посетува Златна книга веб-сајтот и другите веб-страници. Златна книга нема пристап или контрола врз употребата на колачињата. Овие колачиња, исто така, собираат информации за начинот на користење на Златна книга веб-страница, како на пример кој веб-сајт го пренасочил Корисникот кон Златна книга веб-сајтот, кои интернет страници од Златна книга веб-сајтот ги посетил Корисникот, информации за посетите на Корисникот на други веб-сајтови, но не прибира информации како што се имиња, e-пошта адреси, други информации за контакти или други лични податоци кои би му овозможиле на некое трето лице да го идентификува Корисникот и да стапи во контакт со него/неа.

 

Линкови за корисни информации околу колачињата:

 

Microsoft Internet Explorer:

 

https://support.microsoft.com/en-gb/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies

 

Google Chrome:

 

https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en

 

Mozilla Firefox:

 

https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences

 

Apple Safari:

 

https://support.apple.com/kb/PH21411?locale=en_US

 

Последно променето на: 7.6.2021

 

 

Иако просечната плата во земјава порасна, не е голем бројот на оние што земаат поголема од таа плата, а многумина на своите конта добиваат пониски износи. ...
сите 37 | | | веќе видена

Пратеничката од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Благица Ласовска, имаше моќна и жестока реакција за време на собраниската расправа за ребалансот на буџетот. Во својот ...
сите 2 | | | веќе видена

Во Скопје, на местото на поранешен „Скопски саем“, наскоро вратите за сите љубители на шопингот ќе ги отвори „Ист Гејт Мол“... Новиот шопинг центар, отварањето ...
сите 2 | | | веќе видена

Време зa читање: < 1 минутa Европската унија го казни технолошкиот гигант Амазон со 886,6 милиони долари (746 милиони евра) за обработка на лични податоци, што ...
сите 9 | | | веќе видена

Login on Golden Page

UsernamePasswordNew user ? | Forgot your password? | Cancel